• slider
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Местността

  Село Царева Ливада се намира в предбалканската част на Средна Стара планина. На север от селото се издига високото стръмно плато "Стринава", където са разкрити останки от крепост.

   Те се свързват със създаването и укрепването на Втората бълграска държава и епохата на царуване на първия му цар - Асен. Историята и легендите говорят, че на мястото на селото са били разположени дворцовите конюшни и в околността са пасели царските коне. В местността преобладават красиви скални масиви, панорамни възвишения, гори и поляни.

  На 5 км до Дряново и Дряновския манастир, разположен в долината на река Дряновска, в красива карстова местност. През 2000г. близо до Дряновския манастир бе открита Дряновската еко пътека. Маршрутът следва дефилето на Дряновска река сред атрактивна природна среда. Пътеката е с дължина 3 км с подходящи места за почивка, пикници и платформи за наблюдение на птици и диви животни.

  Уникалната пещера "Бачо Киро" е първата благоустроена пещера в България от дряновските туристи още през 1937 година, една от основните туристически забележителности в района. През 1962 г. е обявена за природна забележителност. Пещерата представлява сложен четири етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. Eфектното осветление предлага на посетителите възможност да видят причудливите образувания на природата, получили наименования според видяното: Дъждовна зала, Каменното цвете, Тополите, Езерото на щастието, Концертна зала и още много други.

   На 11 км от туристически център Трявна.

  На 16 км от историческия резерват Боженци.

  На 25 км до гр. Габрово, етнографски комплекс "Етъра" и Соколски манастир.

   На 45 км до местността "Узана", известна със ски писти, влекове и хижи.

  На 30 км до старопрестолния гр. Велико Търново с хълма "Царевец".

  Близък достъп до гр. Велико Търново и търговските вериги на Метро, Практикер, МОЛ-Търново.